Tilat

Cantaressa on kaksi kerrosta, joista alakerran pinta-ala on 275 m2 ja yläkerran pinta-ala on noin 200 m2.

Alakerta

Suuri juhlasali, jonka pinta-ala on noin 108 m2 , on alakerran keskipiste. Samassa kerroksessa sijaitsevat myös keittiö, toimisto, kolme WC:tä, eteinen ja varastotilat. Suuressa salissa voi yhtä aikaa oleskella enintään 162 henkilöä ja pienessä Orvarin huoneessa 28. Pöytien ääressä istuen mahtuu suureen saliin, kalustamistavasta riippuen, 100-120 henkilöä. Keittiö on hyvin varustettu. Siihen kuuluu suuri kahvinkeitin 80 hengelle, ammattilaistason astianpesukone, sähköliesi, jääkaappi/pakastin, astiat ja ruokailuvälineet noin 50 hengelle (tarkista isännöitsijän kanssa varaustilanteessa). Mikäli sali on täynnä (enintään 120 henkilöä), kannattaa käyttää pitopalvelun astioita.  Kokouksia ja konferensseja varten on käytettävissä piirtoheitin, videotykki ja WLAN-liittymä.

Yläkerta

Toisessa kerroksessa on vuokra-asunto (62 m2 ), musiikkihuone, yksinkertainen keittiö, WC, kokoushuone ja varastotilat.

 

Kuvia tiloista

Klikkaa ja katso Cantaren pohjapiirrustus

Cantaren historia

Konsuli J.E. Moe osti vuonna 1888 Pohjolan Viinatehtaan osoitteessa Vöyrinkatu 3 Vaasassa. Yhdeksän vuotta myöhemmin rakennutti hän asuintalon viinapolttajamestareilleen osoitteeseen Vöyrinkatu 12. Talon, joka sen ajan mittapuun mukaan oli erittäin hyvin ellei jopa ylellisesti varusteltu, suunnitteli arkkitehti Fredrik Thesleff.

Kun valtio sittemmin otti viinan valmistuksen hallintaansa myytiin talo vuonna 1923 tehtailija Arthur Ekholmille, joka muutti taloon perheineen. Talo oli siihen aikaan maalattu vaaleanvihreäksi ja listat hieman tummemmalla sävyllä. Vuonna 1938 taloon muutti Michaelsenin perhe. Linja-autoyhtiö Finne & Beijar osti talon vuonna 1956 ja rakensi talon alakertaan neljä ja yläkertaan kaksi asuntoa. Talo siirtyi sittemmin 1980-luvulla rakennusyritys Iskura Oy:n omistukseen. Yritys halusi purkaa talon ja rakentaa tilalle asuntoja, mutta ympäristöaktivistit onnistuivat saamaan talon suojelukohteeksi vuonna 1987, jonka jälkeen Wasa Sångargille osti sekä tontin että huonoon kuntoon menneen rakennuksen Iskura Oy:ltä.

Talo oli ollut tyhjillään pitkän aikaa, minkä johdosta vesikatto vuoti, ikkunat olivat rikki ja sisustus tuhottu. Asemakaavan muutoksen myötä aloitti Wasa Sångargille talon kunnostuksen talkootyönä ja ensimmäinen kerros voitiin ottaa käyttöön syksyllä 1990.

Wasa Sångargille oli ennen talon käyttöönottoa järjestänyt talon nimestä yleisökilpailun, jonka voitti Lea Holm. Hän ehdotti talon nimeksi ”Cantare”, joka on italiaa ja voidaan kääntää tarkoittamaan ”laulaa”. Talon kunnostus voitiin viedä päätökseen kuorolaisten suuren vapaaehtoisen työn ja Ruotsalaisen Kulttuurirahaston, Vaasan kaupungin ja lukuisten lahjoittajien ja tukijoiden avulla. Yläkerran kunnostus saatiin valmiiksi vuonna 1996 ja talon 100-vuotisjuhlia vietettiin vuonna 1997.

Nykyään Cantarea käyttävät pääosin Wasa Sångargille ja Wasa Sångargillen Seniorikuoro. Sen lisäksi talon tiloja vuokraavat muut yhdistykset, yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt kokouksia, luentoja, hääjuhlia, syntymäpäiviä ja muita perhetapahtumia varten.

Talon toisen kerroksen kaksi huoneistoa on sisustettu ja vuokrattu yksityishenkilöille.

Cantare on tänään vireä osa Vaasan kulttuurielämää ja täällä järjestetään säännöllisesti erilaisia konsertteja ja muita kulttuuritilaisuuksia. Talon oivallisen keskeisen sijainnin ja hyvän varustetason myötä täyttää Cantare suuren kulttuuri- ja kokoontumistilojen tarpeen Vaasassa.